2010. december 19., vasárnap

Adventi sütögetés receptjei

Betti receptjei:

Ólomüveg-sütik:

Mézeskalács tészta:
  • 20 dkg méz
  • 15 dkg vaj
Mikróban összemelegítem, míg a vaj elolvad.
  • 25 dkg porcukor
  • 3 egész tojás
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • fél cs. mézeskalács fűszerkeverék
Ezeket összeturmixolom.
  • 75 dkg liszt
A mézet és a turmixot alaposan elkeverem, majd fakanállal belekeverem a lisztet is. Nem lesz kemény a tészta, így jó, csak váljon el az edény aljától.
Legalább 1 napig pihentetem letakarva szobahőmérsékleten.

Ha üvegsütit szeretnénk készíteni akkor már a tepsin (amire mindenképp tegyünk sütőpapírt, mert arra nem ragad a cukor) vágunk bele még kisebb formát, majd ha másként nem megy, akkor egy fogpiszkáló segítségével vesszük ki a felesleges tésztadarabot. Az így keletkezett kis formába tesszük a megtört kemény cukrot, együtt sütjük készre. Ne sajnáljuk belőle cukrot, mert sütés közben nagyon összeolvad, ha nem rakjuk púposan a kis formákba, akkor fennáll a veszélye, hogy itt ott lyukas marad az "üveg" rész.
Kb. 5-8 percet sütjük 180 fokon. Ha ettől többet sütjük akkor a mézes túlsül, a cukor pedig egyen színűvé válik mivel karamellizálódik.
Miután kivettük hagyjuk egy kicsit hogy kössön, hűljön a cukor utána gond nélkül levehető a sütőpapírról.

Linzer:
(Horváth Ilona)

Hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 30 dkg liszt
- 1 egész tojás
- 1 csomag vaníliás cukor

A tetejére:

- 1 tojás fehérje
- darált dió

A hozzávalókat összegyúrjuk, majd hideg helyen legalább egy órát pihentetjük. Lisztezett deszkán 1/2 cm vastagra nyújtjuk, formákat szaggatunk a tésztából.
Tetejüket tojásfehérjével megkenjük és darált dióval megszórjuk, vagy belemártjuk a tésztát.

180 fokon rövid ideig - amíg a dió elkezd pirulni - sütjük.

Adri receptje:

Fűszeres mézes pogácsa

Hozzávalók:
Kb. 80 darabhoz
- 12,5 dkg méz
- 12,5 dkg vaj vagy margarin
- 3 tojás
- 25 dkg porcukor
- 1/2 citrom leve és héja
- 25 dkg finomliszt
- 25 dkg rozsliszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1-2 kávéskanál sütőpor

A masszát inkább előző nap készítsük el.
Felolvasztjuk a mézet a vajjal. Egyenként felütjük a tojásokat és eldolgozzuk a porcukorral,
és a citrom levével, majd hozzáadjuk a kihűlt mézeskeveréket.
A finomlisztet átszitáljuk, összevegyítjük a rozsliszttel, sütőporral, szódabikarbónával,
mézeskalács fűszerkeverékkel, reszelt citrom héjjal.
Több részletben a mézes tojásos alaphoz adjuk.( Egyenlőre lágy, ragacsos masszát kapunk.)
Elsimítjuk a tetejét, folpackal lefedjük és egy éjszakát pihentetjük.
3-4 nagy tepsit kibélelünk sütöpapírral.
Hosszú rudat sodrunk belőle és nyolc egyenlő részre osztjuk. Ezekből 4x8 cm-es,
amit 10 egyenlő szeletre vágunk.
Ebből a kis szeletekből lisztes kézzel golyókat formálunk. Tepsiben 4-5cm távolságra tesszük a golyókat,
15-20 percig sütjük közepes vagy annál kissebb hőfokon, különben odaég.
Miután készen van, kiszedjük a tepsiből.
Tálalhatjuk natur vagy díszíthetjük csokoládémázzal, szórhatunk rá darált diót, mandulát, színes tortadarát, stb.
Egyéni ötletek szabadon használhatók, lehet kísérletezgetni.


...a többi recept még jön!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails