2010. február 18., csütörtök

Csiga-biga

Kati mama nagyon kedvesen felajánlotta, hogy Marci műtéte után idejön hozzánk egy kicsit segíteni. Ebben a két hétben aztán volt minden:
Marci műtét utáni lábadozása (fülfájás, diéta, kimozdulási tilalom), virrasztás Matyi miatt (40 C-os láz), jó kis nátha (én is és András is).... de azért történtek jó dolgok is. Például az egyik legjobb Kati mama híres darázsfészke volt (ami nevével ellentétben csigabiga alakú).
Szerintem a gyerekdal is róla született a következőképp:

Csiga-biga gyere ki,
ég a házad ideki.
(a sütőben sül a tészta, és várjuk, hogy készen legyen. Az egész család lesi)
Kapsz tejet, vajat,
(a tésztát meg kell kenni vajjal, sülés közben időnként meg kell locsolni tejjel)
holnapra is marad.
(hát ez a rész ránk nem igaz. Azonnal elfogy:)





Álljon itt a recept:

Darázsfészek

Hozzávalók tésztához:
- 1 kg. liszt
- 8 dkg. cukor
- 10 dkg. vaj
- kb. 5 dl tej (vagy amennyit felvesz a liszt, hogy a tészta jó állagú legyen, se nem kemény, se nem puha)
- 3 dkg élesztő
- 1 tojás
- 1 kávéskanál só

Hozzávalók a kenőhöz:
- 25 dkg. vaj
- 15 dkg. porcukor
- kis vanília
- (kakaót is adhatunk hozzá)

A tésztához valókat összegyúrjuk, megdagasztjuk és addig hagyjuk kelni, amíg duplájára nő a tészta.
Közben a kenőhöz valókat jól kikavarjuk és 4 részre osztjuk.
Miután megkelt a tészta, szintén 4 egyenlő részre osztjuk. A részeket egyenként téglalap alakúra, kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk,
a kenőket a kinyújtott tésztára kenjük és a tésztát feltekerjük, mint a bejglit. A feltekert tésztából 3-4 centis darabokat vágunk és
behelyezzük őket a tepsibe. Sütés közben cukros tejjel locsoljuk (kb. kétszer).

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails