2009. december 13., vasárnap

Adventi sütögetés receptjei

Betti receptje

Kókuszos-barackos kifli

(Kb. 40 db)

Hozzávalók:

Tésztához:
275 g búzaliszt
25 g étkezési keményítő
Fél csapott teáskanál sütőpor
125 g porcukor
1 tasak vanillincukor
1 tojás (közepes méretű)
175 g lágy vaj
100 g aszalt sárgabarack
75 g kókuszreszelék

Ezenkívül:
75 g kókuszreszelék
100 g étcsokoládé
1 teáskanál napraforgóolaj

Előkészítés:

A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük. Az aszalt sárgabarackot apró darabokra vágjuk.

Elkészítés:

A lisztet a sütőporral és a keményítővel elkeverjük és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a a sárgabarack kivételével a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk. Majd hozzákeverjük a sárgabarackot is. A tésztát ceruza vastagságú hengerekké formáljuk, 6 cm-es darabokra vágjuk és kis kifliket formálunk belőlük. A kifliket a kókuszreszelékben megforgatjuk, és a tepsibe helyezzük. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 3-4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 15 perc

A megsült kifliket egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.
A csokoládét nagyobb darabokra törjük, és az olajjal együtt gőz felett megolvasztjuk. A kifli végeit a csokoládéba mártjuk, lecsepegtetjük, ízlés szerint a kókuszreszelékbe nyomjuk, majd egy sütőrácsra téve hagyjuk a mázat megszilárdulni.


Adél receptjei

Mézes csók:

50dkg liszt
1cs. sütőpor
fél tk. gyömbér, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió
12,5dkg margarin
22,5dkg cukor
17,5 dkg méz
7,5 dkg citronat
+ csokimáz a tetejére
1.Szitáljuk össze a lisztet a sütőporral, és az őrült fűszerekkel.
2.Keverjük habosra a cukrot a vajjal, majd ehhez adjuk a lisztes keveréket, a mézet, és a citronatot - és gyúrjuk össze a tésztát.
3. Apró halmokat tegyünk sütőpapírra, és kb. 15 percig (175celsius) süssük.
4. Hűtsük ki, és mártsuk csokimázba.


Tejszínes bonbon

15dkg cukor
2,5dl tejszín
4dkg vaj
1 kanál méz
1cs. van.cukor
10dkg vagdalt mandula
A cukrot serpenyőbe tesszük, és addig melegítjük, amíg meg nem olvad. Amint a cukor felolvadt, hozzáadjuk a tejszínt, és 10 percig erős tűzön keverjük úgy, hogy ne ragadjon le. Mikor besűrűsödik, keverjük hozzá a vajat és a mézet, ill. a többi hozzávalót. 5-8 perc múlva a massza elválik az edény falától. Olajjal kikent sütőlapra kenjük, és negvárjuk amíg kihűl. Ekkor daraboljuk.

Adri receptje

Vaníliás csillag
A tésztához
200gr búzalisztet
1 késhegynyi sütőporral
elvegyítjük, keverőtálba szitáljuk.
60gr cukrot
1 tasak vanilícukrot
kevés reszelt citromhéjat
kevés sót
1 tojást
100gr puha vajat
hozzáadunk és gyúrófejjel ellátott keverőgéppel először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton jól eldolgozzuk, utána gyúródeszkán simára gyúrjuk és rövid időre hideg helyre tesszük.
Kis adagokban vékonyra kinyújtjuk, különféle nagyságú csillag formájú kiszúróval kiszurkáljuk, papírral bélelt sütőlemezre tesszük.
A megkenéshez 1tojássárgáját 1 evőkanál sűrített tejjel elkeverünk, a csillagokat megkenjük, 50gr durva szemcséjű cukorral megszórjuk.
Felső/alsó: 170-200 C(előmelegítve)
Légkeverős sütőnél: 150-180 C(előmelegítés nélkül)
Gázsütőnél: 3-4-es fokozat (előmelegítve)
sütési idő: kb. 8 perc
ötlet: A változatosság kedvéért a csillagokat tarka cukorgyöngyökkel, pisztáciával vag yegyéb süteménydísszel is megszórhatjuk.


Edit receptjei

Linzer

40 dkg liszt
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 gömbölyű késhegynyi /(mk.) sütőpor
1 egész tojás + 1 sárgája
1-2 vaníliacukor (ízlés szerint)

Lisztet, és az összes por állagút a margarinnal összemorzsolni, tojást felverve hozzáadni, simára összedolgozni, hűtőben annyi ideig állni hagyni, hogy dolgozni lehessen a tésztával. Ne legyen túl lágy és túl dermedt sem.
Linzerkinyomóval formákat nyomni (vagy) sodrófával kisodorni, kiszaggatni.
Díszítés fantázia szerint. Tetejét nem kell semmivel lekenni. Tepsit nem kell kivajazni.
Előmelegített sütőben, közepes lángon sütni.

Cornflakes keksz

200 gr étcsokoládé
100 gr tejcsokoládé
90 gr kókuszreszelék
100 gr cornflakes Kellogs

Csokikat felaprózni, gőz felett felolvasztani, nem főzni!
Lángról levenni, kókuszreszeléket belekeverni, majd a kukoricaszirmot hozzáadagolni.
Kiskanállal sütőpapíros tepsire kis halmokat adagolni. Halmok tetejét ízlés szerint kókuszreszelékkel megszórni. Hidegre állítani. Ha megdermedt, megenni.


Karácsonyi mézes

76 dkg liszt (átszitálni!)
34 dkg porcukor
2 púpos tk. Szódabikarbóna
1 cs. mézes fűszerkeverék
4 egész (kisebb tojás)
5 dkg margarin
4 ek. méz

Margarint mézzel összemelegíteni, nem főzni!
A többi összetevőhöz hozzáadni, összedolgozni.
½ napig állni hagyni (nem hűtőben!) Hidegen nem tudsz bánni vele. Megdermed és úgy marad :-)
Vékonyra kisodorni, kiszaggatni, díszíteni Betti-féle kreatívosan :-)
Vagy díszítőmázzal: 15 dkg porcukor (többször átszitálni) + 1 tojás fehérje. (habzsák)
Tetejét sütés előtt: 1 tojás sárgája + 1 ek. tej keverékével megkenni.
Sütőpapír, közepes láng. Szép aranybarnára sütni.

Habcsók

8 dkg k.cukor
1 tojás fehérje
(24 dkg cukor/3 fehérje ennyit fogtam, ez már egy normális adag)
Tojásfehérjét cukorral, 1-2 kk. citromlével gőz felett habosra, keményre felverni.
Tepsire sütőpapír, erre kb. 5 cm távolságra diót, mandulát etc. ültetni. (Ezeket el is lehet hagyni.)
A magokra kiadagolni a halmokat. Púpos teáskanálnyit, kisebb evőkanálnyit. Ízlés szerint.
Sütőt legkisebb lángra venni, sütőajtót résnyire nyitva hagyni (pl. fakanállal).
A habcsókot nem szabad sütni, inkább csak szárítani. Gyorsan elkészül, figyelni, hogy a teteje ne barnuljon meg.


Tündi receptje

  1. Végy a Lidl-ben vagy a Plusz-ban egy zacskó piskótatallért.
  2. 2 db banánt és 5 kicsi mandarint
  3. 1-2 tábla étcsokit
  4. és persze egy vaníliapudingot
  5. Rakd össze a szendvicseket, szúrd fel fogpiszkálóra
  6. és forgasd meg vagy olvasztott étcsokiban, vagy pudingban.
  7. nyamnyam!!!


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails